Hoe ga ik te werk bij een portretfotosessie?


Informatie over mijn werkwijze en over hoe je voor te bereiden voor een fotoshoot.

Eindelijk met de hele familie op de foto, een mooi portret van je kinderen of jezelf óf die afspraak gemaakt voor zakelijke foto’s: de eerste stap is gezet!

Maar hoe gaat het nou in z’n werk? Veel mensen vinden het niet zo fijn om op de foto te komen, en zien er van te voren daarom een beetje tegenop. Ik ken het gevoel, daarom sta ik achter de camera ;-). Maar wees niet bang, met een beetje voorbereiding, komt het allemaal goed!

Hieronder vind je wat informatie over de shoot, hoe je je het beste voorbereidt, en over mijn werkwijze na afloop van het fotograferen (bewerking/selectie/nabestellen).

DE FOTOSHOOT

Er zijn twee mogelijkheden om dit te doen. Voor iedere optie geldt dat we er de tijd voor nemen. Ga er daarom vanuit dat we even bezig zijn (afhankelijk van het soort afspraak minimaal een uur). Een fotosessie doen met in je achterhoofd dat je over een half uurtje weer ergens anders moet zijn, werkt niet. Maar met een beetje geduld van mij en jou/jullie lukt het eigenlijk altijd om leuke foto’s te maken.

1. We spreken af op een mooie buitenlocatie (bos, strand, heide, park..) naar keuze en ik maak een fotoreportage van ongeveer een uur. Het fijne van een buitenlocatie is dat iedereen wat meer ontspannen is dan in een studiosetting. Daarom geef ik hieraan de voorkeur. Voor groepen/gezinnen geldt dat ik deze alleen op locatie fotografeer. Mijn studio is simpelweg niet groot genoeg voor een groep of gezin. Bij voorkeur spreek ik af in het ‘golden hour’ (ongeveer 1,5 uur voor zonsondergang) voor het mooiste licht (op een zonnige dag).

2. Je komt naar de studio (in Zwolle)*. De studio gebruik ik voor individuele portretfoto’s of eventueel voor een stel. Max 2 personen dus. Dat heeft met de (bewegings)ruimte te maken. In de studio duurt een sessie ongeveer 45 minuten.

*Momenteel is het helaas niet mogelijk om studiofoto’s te maken ivm verhuizing en zoektocht naar nieuwe studioruimte, tenzij u zelf een grote ruimte heeft of een grote woonkamer waar ik mijn mobiele studio mee naartoe kan nemen (binnen 10 km om Zwolle geen reiskosten, daarbuiten €0,35/km)

HOE BEREID JE JE VOOR OP DE FOTOSHOOT?

Kleding
Het allerbelangrijkste is dat je jezelf voelt in de kleding die je kiest voor de shoot! Het moet bij je passen en je moet je er prettig in voelen.

Daarnaast zijn er een paar dingen waar je aan moet denken.
– Kies het liefst neutrale, rustige kleuren: wit, creme, beige of pasteltinten. Ga je in een weiland of in een bos op de foto: doe dan geen groen of khaki aan. Anders val je weg tegen de achtergrond.
– Zwart kan wel, maar de andere genoemde kleuren verdienen de voorkeur. Zwart is daarentegen wél mooi in een studiosessie met een zwarte achtergrond.
– Geen felle of schreeuwerige kleuren (deze geven een lelijke kleurzweem op je gezicht, trekken de aandacht weg van je gezicht en kunnen soms in een groep erg afleiden).
– Bij voorkeur geen grote opdrukken of wilde patronen.
– Een spijkerbroek is wel prima.
– Bij het maken van een groepsfoto is het leuk om de kleding een beetje af te stemmen, voor een rustiger beeld. Bekend voorbeeld: iedereen iets wits aan met een spijkerbroek/rok. Als er 1 iemand of bv een echtpaar het middelpunt is van de foto, kunnen zij eventueel juist wel iets anders aan doen.

Uiterlijke verzorging
Het kan natuurlijk heel leuk zijn als je als vrouw een beetje opmaakt voor de shoot, maar als dat iets is wat je normaal nooit doet, dan is ‘au naturel’ een betere keuze. Ga dan hooguit voor een beetje mascara.
Belangrijker nog dan make up is een goede uiterlijke verzorging. Dan kom je ook fris over. Misschien ten overvloede:
– Poets je tanden goed. Flos als het kan.
– Borstel je haren.
– Reinig je gezicht en nagels.

Kinderen
Zijn er kinderen bij, vertel ze dan wat er gaat gebeuren, en leg ze uit dat ze soms misschien even moeten stilstaan of moeten luisteren naar de fotograaf. Maar dat er een beloning tegenover staat ;-). Als er kinderen bij zijn, die waarschijnlijk veel moeite zullen hebben met een fotosessie, dan hoor ik dat graag van te voren. Dan kunnen we even overleggen wat de beste aanpak is om de sessie zo prettig mogelijk te laten verlopen.

Honden
Zijn er ook honden bij, zorg dan dat deze van te voren even zijn uitgelaten. Borstelen en ogen schoonmaken is dan ook handig. Evenals een snack of favoriet speeltje meenemen.

NA AFLOOP VAN DE FOTOSESSIE

Na afloop ga ik de beste foto’s alvast ruw voorbewerken. Na ongeveer twee weken ontvang je van mij een link naar een beveiligd online selectie album. Hieruit kun je de foto’s kiezen die je graag wilt hebben. (NB: Het is nadrukkelijk niet toegestaan om de foto’s van deze link op enigerlei wijze te kopiëren) De foto’s die je hebt gekozen, ga ik nabewerken. Foto’s bewerken kost vrij veel tijd, soms wel een half uur per foto, maar ik zal de foto’s zo snel mogelijk voor je klaar proberen te hebben.

Heb je digitale foto’s besteld, dan krijg je altijd een variant in een hoge resolutie (zonder logo) om af te drukken (max 30x45cm) en een variant in een lage resolutie (met logo) voor online gebruik. De digitale foto’s verstuur ik deze per wetransfer. Heb je afdrukken of een wanddecoratie op hout, canvas, acrylglas, aluminium of forex besteld, dan verzend ik die (verzendkosten verschuldigd).