Werkwijze fotoreportage

Plus: info over wat jij kunt doen in de voorbereiding om de sessie voor jou en je huisdier succesvol te laten verlopen

We houden van onze huisdieren maar soms is het lastig om als baas een goede foto van ze te maken. Ze lopen vaak naar je toe terwijl je de camera pakt. En soms is je mobiel of camera ook niet toereikend, in snelheid of kwaliteit bijvoorbeeld. Wil je toch graag je beste vriend vastleggen voor later? Dan doe ik dat met alle plezier voor je! En denk er aan: ze zijn maar 1 keer jong, dus vergeet geen foto’s te laten maken als ze klein zijn, zolang het nog kan. Een mooi aandenken voor later!

Hieronder zie je hoe een en ander in zijn werk gaat. Ik gebruik als voorbeeld een hond (maar vul gerust een ander huisdier in, en mocht je toch vragen hebben daarover, stuur me gerust een mailtje).

De fotoshoot

Er zijn twee mogelijkheden om dit te doen. Voor iedere optie geldt: we werken met dieren dus geduld is altijd belangrijk én ook belangrijk om van te voren geen vastomlijnde verwachtingen te hebben. Honden verrassen ons altijd, en dat levert juist de leukste resultaten op ;-). Maak je geen zorgen als je een hele beweeglijke hond hebt: Met geduld van mij en jou lukt het eigenlijk altijd om mooie foto’s te maken.

1. We spreken af op een mooie buitenlocatie (bos, strand, heide, park of eventueel in de stad..). Dat kan in mijn omgeving (rondom Zwolle) zijn of bij jou in de buurt. Daar maak ik een fotoreportage van ongeveer een uur van jouw hond in een vertrouwde of prettige omgeving. Buiten voelen honden zich het fijnst en kan ik ze vastleggen zoals ze echt zijn. We maken samen een wandeling en intussen maak ik de foto’s. Je hond kan lekker los (of aan een lange lijn, liefst geen tuig. Ik heb zelf ook showlijntjes die we kunnen gebruiken). Veiligheid staat natuurlijk voorop. Buiten kan ik zowel actiefoto’s als portretten maken.

NB. Het beste tijdstip qua licht voor een fotoshoot op een buitenlocatie is ‘s ochtends een uur na zonsopgang, dus reken er wel op dat je vroeg op moet ;-).

2. Heb je een ruimte (garage/woonkamer oid) van min 5x5m, dan kan ik mijn mobiele studio meenemen (binnen 10 km om Zwolle geen reiskosten, daarbuiten €0,35/km). Binnen in de studio kan ik portretfoto’s maken (zittend, liggend, staand), geen actiefoto’s. Vanwege het opzetten van de studio moet je op Max 1,5 uur rekenen als ik met de studio bij je langs kom. Katten kan ik zowel in mijn mobiele studio als op locatie in je eigen achtertuin of (licht!) huis fotograferen. Vraag gerust naar de mogelijkheden.

Het is ook mogelijk om naar mijn thuisstudio te komen, de ruimte is hier wel beperkt, dus kan ik alleen individuele portretten maken. Voor honden kan dit prima, voor katten is het minder geschikt, dus kom ik dan liever aan huis (onder hierboven genoemde voorwaarden dus).

Na afloop

Na afloop ga ik de beste foto’s alvast ruw voorbewerken. Na ongeveer twee weken ontvang je van mij een link naar een beveiligd online selectie album. Hieruit kun je de foto’s kiezen die je graag wilt hebben. (NB: Het is nadrukkelijk niet toegestaan om de foto’s van deze link op enigerlei wijze te kopiëren) De foto’s die je hebt gekozen, ga ik nabewerken. Foto’s bewerken kost vrij veel tijd, soms wel een half uur per foto, maar ik zal de foto’s zo snel mogelijk voor je klaar proberen te hebben. Heb je digitale foto’s besteld, dan krijg je altijd een variant in een hogere resolutie (zonder logo) om af te drukken (max 30x45cm) en een variant in een lage resolutie (met logo) voor online gebruik. De digitale foto’s verstuur ik deze per wetransfer. Heb je afdrukken of een wanddecoratie op hout, canvas, acrylglas, aluminium of forex besteld, dan duurt het enkele dagen voordat ik de bestelling kan doorsturen. Je kunt de foto’s hier nabij Zwolle komen ophalen of ik kan ze verzenden. In dat geval komen er verzendkosten bij.

Jullie voorbereiding op de fotoshoot

Het is fijn voor ons allemaal als je weet hoe je jezelf en je hond kunt voorbereiden op een shoot. Lees dit stukje dus goed.
Zorg ervoor dat de hond schoon en geborsteld is, en dat je de ogen schoon hebt gemaakt. Neem een favoriet speeltje en snacks mee. Ik heb overigens ook altijd brokjes bij me, maar soms is een hond op dieet of heeft hij een favoriete snack (waar hij alles voor doet haha), dus neem dat zeker mee. Kom met z’n tweeën als dat mogelijk is. De ervaring leert dat het voor de baas makkelijker is, en dat het ook handig is bij het nemen van bv actiefoto’s. Bedenk of je hond speciale trucjes kan of eigenaardigheidjes heeft, en vertel het me! Heb geduld, ik zal het aangeven als ik iets verwacht (zit/af oid). Voor de rest mag de hond gewoon rondlopen/rennen en doen wat hij normaal doet. Als je voor een studiosessie komt, is het praktisch als je de hond van te voren nog hebt uitgelaten.
Wil je zelf ook op de foto? Dat kan. Geef dat even aan. Denk er dan aan om simpele, effen gekleurde kleding aan te hebben zonder drukke opdrukken, en kies niet dezelfde kleur kleding als de vacht van je hond.
Heb je een ander huisdier, dan geldt al het bovenstaande behalve het uitlaten.

Voor meer info/veelgestelde vragen kun je onderaan de website kijken.

Siberische_kater_foto
Alex, Siberische kater, gefotografeerd in zijn eigen achtertuin
Boek je sessie