Werkwijze


NB. Door omstandigheden (lees hier het bericht) kunnen reserveringen voor fotoshoots weer vanaf eind februari 2022 gemaakt worden. Stuur me vrijblijvend een mail met je wensen voor meer info/kosten.

Covid-19 beleid

Buitensessies zijn mogelijk. Lees hier mijn Covid-19 beleid.

Werkwijze fotoreportage

Plus: info over wat jij kunt doen in de voorbereiding om de sessie voor jou en je huisdier succesvol te laten verlopen

We houden van onze huisdieren maar soms is het lastig om als baas een goede foto van ze te maken. Ze lopen vaak naar je toe terwijl je de camera pakt. En soms is je mobiel of camera ook niet toereikend, in snelheid of kwaliteit bijvoorbeeld. Wil je toch graag je beste vriend vastleggen voor later? Dan doe ik dat met alle plezier voor je! En denk er aan: ze zijn maar 1 keer jong, dus vergeet geen foto’s te laten maken als ze klein zijn, zolang het nog kan. Een mooi aandenken voor later!

Hieronder zie je hoe een en ander in zijn werk gaat. Ik gebruik als voorbeeld een hond (maar vul gerust een ander huisdier in, en mocht je toch vragen hebben daarover, stuur me gerust een mailtje).

De fotoshoot

Er zijn twee mogelijkheden om dit te doen. Voor iedere optie geldt: we werken met dieren dus geduld is altijd belangrijk én ook belangrijk om van te voren geen vastomlijnde verwachtingen te hebben. Honden verrassen ons altijd, en dat levert juist de leukste resultaten op ;-). Maak je geen zorgen als je een hele beweeglijke of nerveuze hond hebt: Met geduld van mij en jou lukt het eigenlijk altijd om mooie foto’s te maken.

Heb je speciale wensen, vertel het me!

1. We spreken af op een mooie buitenlocatie (bos, strand, heide, park of eventueel in de stad..). Dat kan in mijn omgeving (rondom Ossenzijl/Weerribben in NW Overijssel) zijn of bij jou in de buurt. Daar maak ik een fotoreportage van ongeveer een uur van jouw hond in een vertrouwde of prettige omgeving. Buiten voelen honden zich het fijnst en kan ik ze vastleggen zoals ze echt zijn. We maken samen een wandeling en intussen maak ik de foto’s. Je hond kan lekker los (of aan een lange lijn, liefst geen tuig. Ik heb zelf ook showlijntjes die we kunnen gebruiken, die zijn makkelijker in de nabewerking te verwijderen). Veiligheid staat natuurlijk voorop. Buiten kan ik zowel actiefoto’s als portretten maken. Kan je hond trucjes, vergeet het me niet te vertellen, dan kunnen we daar ook een paar foto’s van maken.

NB. Het beste tijdstip qua licht voor een fotoshoot op een buitenlocatie is ‘s ochtends een uur na zonsopgang, dus reken er wel op dat je vroeg op moet ;-).

Mocht het op de dag van de fotoshoot slecht weer zijn (regen), dan wordt de fotosessie verplaatst zonder bijkomende kosten.

2. Het is vanaf begin maart 2022 ook mogelijk om naar mijn studio in Ossenzijl te komen. In de studio kan ik individuele portretten maken of soms van twee honden (mochten ze braaf naast elkaar kunnen zitten). Voor honden kan dit prima. In overleg kan ik hier ook foto’s van katten maken, maar dat ligt een beetje aan de kat. Ik heb diverse gekleurde achtergronden beschikbaar waar je een keuze uit kunt maken. Zie voor voorbeelden van kleuren oa het portfolio studiofoto’s honden/studiofoto’s katten.

3. Ik kan ook bij jou thuis komen. Vooral voor katten of bv knaagdieren kan dit een goede optie zijn. Dan maak ik portretfoto’s in je tuin of als dit lastig is -indien je een licht huis hebt!- lifestyle foto’s van je huisdier binnen. Dit doe ik zonder flitsers. Zo is je dier het meest op zijn gemak. Evt kan ik ook een achtergronddoek meenemen.

Na afloop

Na afloop ga ik de beste foto’s alvast ruw voorbewerken. Na ongeveer twee weken is de ruwe bewerking klaar. Dan maken we een afspraak om de foto’s te bekijken en jullie keuze te maken. Dit is bij voorkeur hier ter plekke (dan kun je namelijk goed kijken naar alle materialen/mogelijke afdrukopties) maar het kan evt ook via videobellen. Het is belangrijk dat iedereen die mee helpt bij het uitzoeken van de foto’s bij de afspraak aanwezig is. Om goed te kunnen nadenken en kiezen zonder afleiding kom je zonder dieren en/of kleine kinderen naar de afspraak (uiteraard gelden de gebruikelijke coronaregels). De foto’s die je hebt gekozen, ga ik nabewerken en voor je bestellen bij het vaklab. Foto’s bewerken kost vrij veel tijd, soms wel een half uur per foto, maar ik zal de foto’s zo snel mogelijk voor je klaar proberen te hebben.

Van álle foto’s die je bestelt, krijg je een exemplaar in laag resolutie met discreet logo voor privégebruik op social media erbij. Je kunt de foto’s hier in Ossenzijl komen ophalen of ik kan ze verzenden. In dat geval komen er verzendkosten bij.

Heb je HR digitale foto’s besteld, dan krijg je altijd een variant in een hogere resolutie (zonder logo) om af te drukken en een variant in een lage resolutie (met discreet logo) voor online gebruik. De digitale foto’s verstuur ik per WeTransfer.com.

Op de pagina ‘nabestellingen‘ kun je een indicatie krijgen van de prijzen van afdrukken en wanddecoraties. Er zijn ontzettend veel verschillende mogelijkheden en maten, daarom staan niet alle prijzen op de site. Vraag gerust vrijblijvend naar de prijzen van een bepaald materiaal/maten of afdrukken op andere producten zoals kalenders, mokken, enz. De prijslijst met de meest voorkomende opties stuur ik je voor de fotoshoot al toe.

Zakelijk gebruik van foto’s

De nabestelde foto’s mag je onbeperkt privé gebruiken. Ze zijn NIET voor zakelijk gebruik. Wil je foto’s wel zakelijk gebruiken, dan gelden hier andere tarieven en voorwaarden voor. Vraag er naar.

Jullie voorbereiding op de fotoshoot

Het is fijn voor ons allemaal als je weet hoe je jezelf en je hond kunt voorbereiden op een shoot. Lees dit stukje dus goed.
Zorg ervoor dat de hond schoon en geborsteld is, en dat je de ogen schoon hebt gemaakt. Neem een favoriet speeltje en snacks mee. Ik heb overigens ook altijd brokjes bij me, maar soms is een hond op dieet of heeft hij een favoriete snack (waar hij alles voor doet haha), dus neem dat zeker mee. Kom met z’n tweeën als dat mogelijk is. De ervaring leert dat het voor de baas makkelijker is, en dat het ook handig is bij het nemen van bv actiefoto’s. Bedenk of je hond speciale trucjes kan of eigenaardigheidjes heeft, en vertel het me! Heb geduld, ik zal het aangeven als ik iets verwacht (zit/af oid). Voor de rest mag de hond gewoon rondlopen/rennen en doen wat hij normaal doet. Als je voor een studiosessie komt, is het praktisch als je de hond van te voren nog hebt uitgelaten.
Wil je zelf ook op de foto? Dat kan*. Geef dat even aan. Denk er dan aan om simpele, effen gekleurde kleding aan te hebben zonder drukke opdrukken, en kies niet dezelfde kleur kleding als de omgeving waar we gaan fotograferen (Bijvoorbeeld, in bos: geen groen, in zandduinen: geen beige of wit).
Heb je een ander soort huisdier, dan geldt al het bovenstaande behalve het uitlaten.

*Kijk even naar de prijzen van extra personen op de foto. In mijn studio heb ik niet zoveel ruimte, dus daar kun je alleen zelf mee op de foto als je een klein huisdier hebt die je op schoot kunt houden, of een middelmaatje die naast je kan zitten.

Voor meer info/veelgestelde vragen klik op het linkje.

Siberische_kater_foto
Alex, Siberische kater, gefotografeerd in zijn eigen achtertuin
Boek je sessie